Exempel på ”produktfoto” – en smörgåstårta fotograferad med blixtar, mot vit bakgrund och därefter frilagd i dator.

Exempel på ”produktfoto” – en smörgåstårta fotograferad med blixtar, mot vit bakgrund och därefter frilagd i dator.

Vad kostar det att fotografera mat?

Vad det kostar att fotografera mat är förstås omöjligt att ge ett generellt svar på, utan att veta vilka bilder man tänker sig och andra förutsättningar.

Men eftersom jag får en hel del förfrågningar om enklare matbilder, till exempel för webbutiker, så ska jag i alla fall försöka ge en uppskattning. Jag syftar på den här typen av frilagda bilder mot vitt, som smörgåstårtan överst på den här sidan.

Även om bakgrunden ska ha en annan färg än vit i slutändan så är det ändå oftast enklare att ändå fotografera mot vitt och sedan ändra bak­grundsfärgen i datorn i efterhand. Det ger också större frihet om bilderna sedan ska placeras i olika sammanhang, därdet kanke inte alltid kommer att vara samma färg på bakgrunden.

En vit bakgrund blir sällan helt vit på bild, utan friläggning behövs i datorn i efterhand för att det ska bli lika vitt som på smörgåstårtan överst.

De små bilderna ovan är tagna med kort skärpedjup. Förgrund och bakgrund är medvetet oskarpa, för att skapa mer känsla av djup. I den stora bilden på smörgåstårtan är allt i bilden lika är skarpt.

Vad kostar det att fotografera mat?

Vad det kostar att fotografera mat är förstås omöjligt att ge ett generellt svar på, utan att veta vilka bilder man tänker sig och andra förutsättningar.

Men eftersom jag får en hel del förfrågningar om enklare matbilder, till exempel för webbutiker, så ska jag i alla fall försöka ge en uppskattning. Jag syftar på den här typen av frilagda bilder mot vitt, som smörgåstårtan överst på den här sidan.

Även om bakgrunden ska ha en annan färg än vit i slutändan så är det ändå oftast enklare att ändå fotografera mot vitt och sedan ändra bak­grundsfärgen i datorn i efterhand. Det ger också större frihet om bilderna sedan ska placeras i olika sammanhang, därdet kanke inte alltid kommer att vara samma färg på bakgrunden.

En vit bakgrund blir sällan helt vit på bild, utan friläggning behövs i datorn i efterhand för att det ska bli lika vitt som på smörgåstårtan överst.

De små bilderna ovan är tagna med kort skärpedjup. Förgrund och bakgrund är medvetet oskarpa, för att skapa mer känsla av djup. I den stora bilden på smörgåstårtan är allt i bilden lika är skarpt.

Mobil studio för foto på plats

Med min mobila studio kan jag enkelt göra matfotograferingar på plats på en restaurang, butik eller annan lokal. Jag har tillgång till större fotostudio, men där är köket väldigt enkelt (pentry) och det är oftare smidigare att jag tar med mig min utrustning till ett kök och till en kock än tvärtom.

För produktbilder på mat, mot enfärgad bakgrund, krävs relativt liten yta för att fota. Däremot behövs lite plats för blixtar och ljus.

Hur omgivningen ser ut spelar däremot ingen roll, för bilderna tas ändå mot en fond Även för matbilder under tillagning i ett kök eller serverad i på tallrik i restaurangmiljö finns stora möjligheter att skapa professionella bilder på plats. 

Vid den här typen av fotograferingar kommer allt ljus från blixtar och lampor, så vad det är för naturligt ljus i rummet spelar heller ingen roll.

Bakom kameran är det sällan lika tjusigt som framför den. 

Mobil studio för foto på plats

Med min mobila studio kan jag enkelt göra matfotograferingar på plats på en restaurang, butik eller annan lokal. Jag har tillgång till större fotostudio, men där är köket väldigt enkelt (pentry) och det är oftare smidigare att jag tar med mig min utrustning till ett kök och till en kock än tvärtom.

För produktbilder på mat, mot enfärgad bakgrund, krävs relativt liten yta för att fota. Däremot behövs lite plats för blixtar och ljus.

Hur omgivningen ser ut spelar däremot ingen roll, för bilderna tas ändå mot en fond Även för matbilder under tillagning i ett kök eller serverad i på tallrik i restaurangmiljö finns stora möjligheter att skapa professionella bilder på plats. 

Vid den här typen av fotograferingar kommer allt ljus från blixtar och lampor, så vad det är för naturligt ljus i rummet spelar heller ingen roll.

Bakom kameran är det sällan lika tjusigt som framför den. 

Tjugotal bilder per fotodag

Räkna med att det tar minst en timme från att jag är på plats till första bilden kan knäppas. Det ska bäras och riggas upp ljus, bakgrunder och kamera och ljus ska ställas in. Det tar sedan nästan lika lång tid att sedan packa ihop efter fotograferingen. Det är alltså minst två timmar som man inte kommer ifrån. Ska man ta foton med lite mer finess, kanske med rekvisita som tallrikar, glas, bestick och så vidare så tar det normalt längre tid per bild då det är mer att arrangera.

Fotar vi enklare bilder mot vitt, det flyter på bra, det finns folk på plats som hjälper till att förbereda och lägga upp mat för nästkommande bild, så kan vi med lite tur komma ned mot en kvart per stillbild. Det vill säga ca 4 bilder per timme, eller sådär 20-25 bilder på en heldag.

Eftersom det tar två timmar att rigga och riva, så kan man inte bara dela den siffran för halvdag. Snarare hinner man kanske med 5-8 bilder under en halvdag.

Utöver tiden på plats brukar det ta lika lång tid till hemma vid datorn, för val av bilder, ljus- och färginställningar och enklare retusch. Ska bilderna vara frilagda tar det ytterligare lite tid per bild. Likaså mer avancerad retusch. Allt är givetvis möjligt, ska jag påpeka, men i den här kostnadsuppskattningen räknar jag på ett enkelt scenario.

Tjugotal bilder per fotodag

Räkna med att det tar minst en timme från att jag är på plats till första bilden kan knäppas. Det ska bäras och riggas upp ljus, bakgrunder och kamera och ljus ska ställas in. Det tar sedan nästan lika lång tid att sedan packa ihop efter fotograferingen. Det är alltså minst två timmar som man inte kommer ifrån. Ska man ta foton med lite mer finess, kanske med rekvisita som tallrikar, glas, bestick och så vidare så tar det normalt längre tid per bild då det är mer att arrangera.

Fotar vi enklare bilder mot vitt, det flyter på bra, det finns folk på plats som hjälper till att förbereda och lägga upp mat för nästkommande bild, så kan vi med lite tur komma ned mot en kvart per stillbild. Det vill säga ca 4 bilder per timme, eller sådär 20-25 bilder på en heldag.

Eftersom det tar två timmar att rigga och riva, så kan man inte bara dela den siffran för halvdag. Snarare hinner man kanske med 5-8 bilder under en halvdag.

Utöver tiden på plats brukar det ta lika lång tid till hemma vid datorn, för val av bilder, ljus- och färginställningar och enklare retusch. Ska bilderna vara frilagda tar det ytterligare lite tid per bild. Likaså mer avancerad retusch. Allt är givetvis möjligt, ska jag påpeka, men i den här kostnadsuppskattningen räknar jag på ett enkelt scenario.

Rörlig bild

Man kan med fördel ta rörliga bilder vid samma tillfälle som stillbilder, om man har behov av rörliga bilder till sociala medier, sajt eller annat. Lite rörelse kan ge mer liv åt bilden. Rent tekniskt är det ju en kort filmsnutt, men det behöver inte nödvändigtvis vara en ”film” i vanlig bemärkelse. Det är generellt lite mer tidskrävande att ta rörliga bilder, så vill man ta både stillbilder och rörligt vid samma tillfälle får man räkna med att vi hinner ta färre bilder under en fotografering.

För rörliga bilder av det här slaget krävs att antingen maten eller kameran rör sig. Vid ”produktbilder” mot vitt är det oftast enklast att låta maten röra sig, tex genom att placera den på en motordriven snurrskiva. Till vidare bilder eller foton med mer rekvisita, till exempel där man vill se en matsal eller ett kök i bakgrunden, låter man istället kameran vara det som rör sig.

Rörlig bild

Man kan med fördel ta rörliga bilder vid samma tillfälle som stillbilder, om man har behov av rörliga bilder till sociala medier, sajt eller annat. Lite rörelse kan ge mer liv åt bilden. Rent tekniskt är det ju en kort filmsnutt, men det behöver inte nödvändigtvis vara en ”film” i vanlig bemärkelse. Det är generellt lite mer tidskrävande att ta rörliga bilder, så vill man ta både stillbilder och rörligt vid samma tillfälle får man räkna med att vi hinner ta färre bilder under en fotografering.

För rörliga bilder av det här slaget krävs att antingen maten eller kameran rör sig. Vid ”produktbilder” mot vitt är det oftast enklast att låta maten röra sig, tex genom att placera den på en motordriven snurrskiva. Till vidare bilder eller foton med mer rekvisita, till exempel där man vill se en matsal eller ett kök i bakgrunden, låter man istället kameran vara det som rör sig.

Närbilder och alternativ

”Produktbilder” är utmärkta för att tydligt visa upp sitt sortiment. Men vet man att man vill använda bilder i fler sammanhang, till exempel på sociala medier, kan det vara smart att ta fler bildvarianter vid samma tillfälle. Förutom bilder med rörelse, som ovan, kan det handla om att krypa närmare med kameran för att fånga detaljer, använda kortare skärpedjup som gör delar av bilden oskarp, och så vidare. Det ger mindre redovisande bilder, men ofta mer intressanta att titta på. 

Närbilder och alternativ

”Produktbilder” är utmärkta för att tydligt visa upp sitt sortiment. Men vet man att man vill använda bilder i fler sammanhang, till exempel på sociala medier, kan det vara smart att ta fler bildvarianter vid samma tillfälle. Förutom bilder med rörelse, som ovan, kan det handla om att krypa närmare med kameran för att fånga detaljer, använda kortare skärpedjup som gör delar av bilden oskarp, och så vidare. Det ger mindre redovisande bilder, men ofta mer intressanta att titta på. 

Kostnadsuppskattning

Priset då? Ju mer vi fotar, desto lägre blir priset räknat per bild. Jag tar 1000 kr per timme (exkl moms) om vi fotar minst en heldag (2 timmar rigga och riva, och ca 5 timmar foto, och någon timme med pauser utspridda över dagen = 8 timmar). Ytterligare 8 timmar för att efterbehandla bilderna som vi tar, ger totalt alltså ca 16 timmars jobb för ca 20-25 bilder i den här enkla stilen mot vit bakgrund.

Jag tar alltså betalt för tid, inte per bild, men en snabb uträkning visar att det blir en ungefärlig kostnad på 650-800 kr (ex moms) per bild. Det förutsätter alltså att allt flyter på snabbt och smidigt under fotograferingen och att nästa maträtt står redo så snart den första är fotad.

Vid mindre fotograferingar behöver jag ta minimiarvode 5000 kr + moms per fotografering (inkl efterbehandling). Så styckpriset för att ta enstaka bilder blir därmed högre.

Omvänt kan jag gå ned i pris om det är flera dagars fotografering eller uppdrag som är återkommande.

Det här ger en hint om kostnadsläget för “produktbilder”, rakt på mot enfärgad bakgrund. Givetvis tar jag andra typer av bilder också. Då är det svårare att uppskatta tidsåtgången. Det beror så mycket på hur mycket man måste arrangera om och jobba med miljön runt maten i varje bild.

Allt ovanstående är bara grova uppskattningar av tidsåtgång, för att ge en hint om kostnadsläge. Det kan i verkligheten bli både billigare och dyrare än det som anges här.

Kostnadsuppskattning

Priset då? Ju mer vi fotar, desto lägre blir priset räknat per bild. Jag tar 1000 kr per timme (exkl moms) om vi fotar minst en heldag (2 timmar rigga och riva, och ca 5 timmar foto, och någon timme med pauser utspridda över dagen = 8 timmar). Ytterligare 8 timmar för att efterbehandla bilderna som vi tar, ger totalt alltså ca 16 timmars jobb för ca 20-25 bilder i den här enkla stilen mot vit bakgrund.

Jag tar alltså betalt för tid, inte per bild, men en snabb uträkning visar att det blir en ungefärlig kostnad på 650-800 kr (ex moms) per bild. Det förutsätter alltså att allt flyter på snabbt och smidigt under fotograferingen och att nästa maträtt står redo så snart den första är fotad.

Vid mindre fotograferingar behöver jag ta minimiarvode 5000 kr + moms per fotografering (inkl efterbehandling). Så styckpriset för att ta enstaka bilder blir därmed högre.

Omvänt kan jag gå ned i pris om det är flera dagars fotografering eller uppdrag som är återkommande.

Det här ger en hint om kostnadsläget för “produktbilder”, rakt på mot enfärgad bakgrund. Givetvis tar jag andra typer av bilder också. Då är det svårare att uppskatta tidsåtgången. Det beror så mycket på hur mycket man måste arrangera om och jobba med miljön runt maten i varje bild.

Allt ovanstående är bara grova uppskattningar av tidsåtgång, för att ge en hint om kostnadsläge. Det kan i verkligheten bli både billigare och dyrare än det som anges här.

Mer än bara foto

Många kunder jag fotar för gör jag även annan marknadsföring åt, och då är det svårare att isolera vad just fotograferingen kostar. Självklart pratar jag gärna vidare om ett bredare upplägg för marknadsföring av ditt företag, om det skulle vara intresant för dig. Vad jag gör utöver foto kan du läsa om på andra ställen på den här sajten, gyllstrom.se

Mer än bara foto

Många kunder jag fotar för gör jag även annan marknadsföring åt, och då är det svårare att isolera vad just fotograferingen kostar. Självklart pratar jag gärna vidare om ett bredare upplägg för marknadsföring av ditt företag, om det skulle vara intresant för dig. Vad jag gör utöver foto kan du läsa om på andra ställen på den här sajten, gyllstrom.se

Urban Gyllström,

urban@gyllstrom.se

070-207 43 73

Hör av dig!

Hör gärna av dig om du har ett konkret projekt du vill ha offert på, så kan jag ge ett mer exakt kostnadsförslag!

Urban Gyllström,

urban@gyllstrom.se

070-207 43 73

Hör av dig!

Hör gärna av dig om du har ett konkret projekt du vill ha offert på, så kan jag ge ett mer exakt kostnadsförslag!

Hör av dig!

Hör gärna av dig om du har ett konkret projekt du vill ha offert på, så kan jag ge ett mer exakt kostnadsförslag!

Urban Gyllström, urban@gyllstrom.se, 070-207 43 73